antiga

Història de La Papallona de Sant Pere

El 6 de juny de 1992, durant la Festa Major del barri de Sant Pere de Terrassa, va néixer la Papallona de Sant Pere. Un insecte gegantí vingut per fer gaudir una bona estona a grans i petits. Aquest "bitxo" es caracteritza per ser una de les poques bèsties dels Països Catalans que llença aigua enlloc de foc.

La Papallona va ser donada a l'Associació de Veïns de Sant Pere pel "Pep Ragà" , el seu creador. Aquest va retre homenatge a la senyora Rosa Mora, una persona molt estimada per la seva tasca al barri.

En Pep, va elaborar una bèstia amb forma de papallona reposada sobre un tronc, on s'hi poden distingir roses i mores que fan referència al nom de la nostra amiga. Posteriorment, demostrant el gran afecte cap aquesta veïna, el barri de Sant Pere va regalar a la ciutat, una plaça on s'hi pot llegir: "Plaça de Rosa Mora".

L'Associació de Veïns de Sant Pere va cedir la Papallona a un grup de joves engrescats a promoure activitats relacionades amb el barri. El grup estava format per una quinzena de joves de diversos districtes de la ciutat de Terrassa i d'edats compreses entre els 14 i els 20 anys.

El ressorgir de La Papallona

Els compromisos d'uns i altres van disminuir les sortides i les activitats de la Papallona de Sant Pere, mantenint, això sí, la seva participació a la cercavila de la Festa Major del barri. Al 2003, després de uns anys de inactivitat, ressorgeix un grup de joves disposats a recuperar la Papallona tot realitzant noves actuacions. En aquest grup si troben joves del primer grup que va portar la bèstia amb nous i noves joves de diverses edats i procedències, essent alguns, de fora del barri de Sant Pere.

Aquí podeu veure les fotografies de la primera cercavila i de la inauguració de la plaça Rosa Mora.

Galeria de fotos de la primera cercavila
borinots
fm

La Papallona i el barri de Sant Pere

Es en aquest any que l'entitat s'involucra un xic més amb la Festa Major del barri i ajuda a en David Traver, a organitzar el segon Sant Pere Sona. Aquesta activitat consisteix en una sèrie de concerts de grups de música de joves del barri, emmarcat en el divendres de la Festa Major.

Un any més tard (el 2004), La Papallona prent un compromís en favor de la conservació de la cultura i la llengua dels Països Catalans, participant i organitzant el Correllengua de Terrassa, amb altres entitats.

Aquest compromís assolit amb el país i el barri, es prent també amb la ciutat, tot participant a la Festa Major Infantil de Terrassa i a les rues infantils de Carnestoltes.

Al 2005, el grup tot i ser reduït és consolida i decideix legalitzar-se, esdevenint així, l'Associació Cultural La Papallona de Sant Pere. Mesos després, s'aprofità l'empenta dels membres del col·lectiu, per restaurar la Papallona, la qual estava malmesa després de més de 10 anys de vida. L'encarregat de fer aquesta tasca va ser el seu creador, en "Pep Ragà".

Els darrers anys

En els últims anys ha anat creixent tant el numero d'integrants al grup com les actuacions i activitats, el grup s'ha bolcat a cada festa major del barri portant noves figures que portessin més ambient a la cercavila i organitzant el concurs de bitlles, un acte molt esperat pels veïns, i ha intentat consolidar el Sant Pere Sona, el concert per el jovent del barri i de tota la ciutat.

L'any 2008 la colla va celebrar el seu 15è aniversari amb un any replet d'actes per a tota la ciutat. Un any ple d'activitats amb la 1ª Trobada de Bestiari d'Aigua dels Països Catalans un acte nou i inèdit fins el moment que va resultar un èxit de organització i de públic. Per primer cop és van reunir la majoria de colles i besties que llencen aigua en lloc de foc. Un espectacle per tota la ciutat.

Actualment, el grup de la Papallona realitza cercaviles, concerts, ... Si vols conèixen's, consulta la propera actuació a l' Agenda , o contacta'ns.

Contacta amb nosaltres, no te'n penediràs!
historia1

TENS CURIOSITAT DE SABER QUINES CARACTERÍSTIQUES TÉ LA PAPALLONA?

Descobreix-les! Clica aquí per conèixer les característiques de La Papallona

Suscriu-te al butlletí de notícies de la Papallona de Sant Pere Terrassa